Ingenjörsfirma Bernt Nyberg AB Sala


Radio Nord.


Radio Nord 50 år.

50-års minnet.

Vi har den 29/6 - 1/7 2012 sänt 50-års minnet av Radio Nords sista dygn den 30/6 1962. Detta skedde i form av ett Radio Nord Revival program med autentiska program från 1962. Sändningarna skedde med följande sändare:
I Stockholm: FM 102,7 MHz från Södermalm med 0,1 kW.
I Mälardalen: FM 88,6 MHz från Ringvalla Sala med 2,0 kW.
I Mellansverige: AM Mellanvåg 603 kHz ( 495m) med 2,5 kW från Ringvalla Sala. Detta är Radio Nords gamla våglängd.
I Europa: AM Kortvåg 5895 kHz, (reservfrekvens 6065 kHz som inte behövde användas) med 10 kW från Ringvalla Sala.

Det gick också att höra och föja sändningen direkt på webben: Hör Radio Nord Revival på webben. Man kan också följa Radio Nord Revival och se kommentarerna Följ Radio Nord Revival på bloggen.

På Ingemar Lindqvists historiska radiosida Svenska Radioarkivet. finns massor av information, bilder och inte minst inspelningar från Radio Nord och Radio Nord Revival

Mer information och bilder kommer senare

Radio Nord

Radio Nord (1961-62), sände reklamradio från en båt, MS Bon Jour, på internationellt vatten i Östersjön. Stationen sände med 10 kW på mellanvåg 602 kc. motsvarande 498 meter men man annonserade alltid 495 meter, efter att ha börjat på 606 kc. Chef var Jack S Kotschack. I bakgrunden fanns amerikanska oljepengar samt radiogurun Gordon McLendon som ägde flera radiostationer i USA. Han anses bl. a. ha utvecklat top-40 formatet, där man bara spelar dom populäraste låtarna. Radio Nords programformat var dock bredare och det hette att inom en kvart skulle man få höra en låt man gillade. Radio Nord var oerhört poppulär de 16 månader dom kunde sända. Stora delar av mellansverige kunde höra stationen. Radio Nord blev en milstolpe (eller sjömärke) i svensk radio.


Bild: MS Bon Jour.

Radio Nord Revival:

Den 2011-03-08 genomförde vi en historisk "återstart" av Radio Nord genom att kl. 10:00, exakt 50 år senare, sända starten av Radio Nord igen. Anledningen till att Radio Nord var tvungna att stänga stationen den 1962-06-30 kl. 24:00 var att myndigheterna inte gav radiostationen något tillstånd att sända i Sverige utan till och med stiftade en lag som förbjöd allt samröre med "piratradiostationer", den så kallade lex Radio Nord lagen. Nu är det dess bättre andra tider och vi begärde och fick tillfälligt tillstånd att sända på mellanvåg 1512 kHz samt på kortvåg 6060 kHz. Kortvågssändning skulle innebära att inte bara hela Sverige utan hela Europa skulle kunna lyssna till denna historiska sändning. Sändningen gick till på föjande sätt. Många entusiaster, Ronny Forslund, Siv Wastesson, Seve Ungermark m.fl. har samlat material under lång tid och Jack S Kotschacks son Jan, som har skrivit boken "Stick iväg Jack", har bistått med allt han hade efter sin far. Ingemar Lindqvist har renoverat många inspelningar och Göran Lindemark har med hjälp av de andra satt ihop ett långt program av alla inspelningar. Detta program skickade Göran från Stockholm i realtid dels till oss men också fritt ut på webben. Vi tog emot programmet i vårat mixerbord och körde det genom en digital modulationsprocessor "Orban Optimod" innan det gick till våra sändare. På mellanvåg hade vi för närvarande bara en drivsändare med 60W PEP uteffekt som matade en halvvågs inverted-V på 45m höjd. Trots den låga effekten fick vi förvånadsvärt bra lyssnarrapporter från Svealand, Dalsland, Götaland samt en nogran frekvensmätning från München. Det är långt för att vara 60W på mellanvåg. Radio Nord hade 10 kW på mellanvåg.

Bild: Mixerbord samt "Orban Optimod" nederst i racken till höger. Ovanför mellanvågssändaren med en Bird uteffektmeter framför monitorhögtalare.

Kortvågssändaren har tillhört Teracom och stått placerad i Hörby där den endast använts för att provköra DRM (Digital Radio Mondale) som eventuellt var tänkt att införas i Sverige. Nu blev det inte så och Teracom sålde sändaren till oss.

Sändaren består av en styrsändare TD90 från Svenska Standard Radio & Telefon (SRT f.d. ITT). Den är mycket välkonstruerad och anses som en av världens renaste och bästa styrsändare. Den följs av ett linjärt slutsteg Collins 208U-10A som ger 10kW uteffekt. Slutsteget styrs från en lokalmanöverenhet i samma skåp som styrsändaren. Allt är automatiskt avstämmt. Man knappar in frekvens, trafiksätt m.m. och trycker på "Tune" så stämms allt av innom tio sekunder. Frekvensområde 2-30 MHz. Slutsteget behöver bara 25 milliwatt för att fungera.


Bild: Bernt Nyberg redo att starta sändaren.

Slutsteget (effektförstärkaren) har tre st. rör tetroder 4CX350A som drivrör och slutröret är ett st. tetrod Eimac 4CX15 000 J med 7,5 kV anodspänning. Sändaren är luftkyld och det dånar kraftigt i fläkten som drivs av en 3-fas motor. Sändaren behöver 63A 3-fas 400V för sin drift.

Övriga data för slutröret:
Glöd: 7,5V 160A (1,2 kW bara i glöd...)
Max anodspänning: 7,5kV
Max anodström 6,0 A
Max anodförlust: 15 kW
Max frekvens vid fulla data: 110 MHz
Vikt: 5,81 kg. (Tur att det finns handtag på röret..)


Bild: Ingen vanlig "lykta". Slutröret 4CX15 000 J innan det monterades i sändaren.

Sändningen över kortvåg gick över förväntan bra. Håkan Widenstedt hade gjort ett mycket bra jobb när han med simuleringsprogrammet VOACAP och sina erkännt goda kunskaper i vågutbredning och antenner, föreslog 6060 kHz som kortvågsfrekvens. Vi skulle få lyssnare från hela Europa... och det fick vi: Norge, Åland, Finnland, Moskva, Ukraina, Rumänien, Frankrike, Belgien, Holland, Tyskland och England är förutom hela Sverige några av lyssnarna.


Bild: Historiskt tillfälle. Inte sedan 1925, då radiomonopolet infördes, har en
kommersiell radiostation beviljats sändningstillstånd i Sverige för sändning
till allmänheten över kortvåg.


Bild: Provisoriskt, javist. Antennkablar av
typ cellflex. Den smalare för mellanvåg och
den grova för kortvåg 10kW.


Bild: Vackert...Modulationen för kortvåg 10kW.


Bild: Antenn. Bild: Elkraft 63A 3-fas till KV-sändaren.


Bild: 10 kW på kortvåg.


Bild: Spektrumanalys TAL kortvåg.


Bild: Spektrumanalys bärvåg mellanvåg.





Bild: Spektrumanalys MUSIK kortvåg.

Följ Radio Nord Revival på bloggen.
Här får du aktuella uppdateringar från Radio Nord entusiasterna.

Intresserad... maila oss.

<<< Tillbaka till startsidan.

Spektrumbilderna tagna av Jan Petersson SM5FQQ i Västerås.